
Wat is het verschil tussen geperste brokken en andere voeding?
Gepertste brokken verschillen van andere soorten hondenvoeding. Sowieso is het droogvoer en er zijn twee manieren om droogvoer te produceren: brokken persen en extruderen. Het grootste verschil is de temperatuur tijdens de productie.
Bij geperste brokken loopt de temperatuur op tot maximaal 75 °C. Zo blijven deze ingrediënten volledig en in oorspronkelijke staat aanwezig. Daardoor leveren ze een belangrijke bijdrage aan de totale kwaliteit van het voer en daarmee het optimale functioneren en de gezondheid van onze honden. Bij een goede geperste brok komen de voedingsstoffen gelijkmatiger vrij. Een geëxtrudeerde brok daarentegen zuigt zich vol maagsap en valt dan in één keer uit elkaar.
Naast het gegeven dat een geperste brok ook veel minder gaat “zweven” in de maag, is dit langzame oplossen één van de belangrijkste redenen waarom bij goede geperste brokken de kans op maagtorsies duidelijk geringer is dan bij geëxtrudeerde brokken.
Een ander nadeel is dat bij extrusie de temperatuur oploopt tot boven de 100 graden. Vetten en vitaminen (vooral die van het B-complex), zijn zeer gevoelig voor zulke hoge temperaturen. Wanneer zij te heet “gebakken” worden ontstaan onder andere veel vrije vetzuren die bijvoorbeeld een zeer nadelige invloed hebben op de stofwisseling in de lever van uw hond.
Kortom: geperste brokken zijn de meest gezonde optie voor uw hond, als u voor droogvoer kiest.
Wilt u meer weten, neem dan even contact met ons op.