
Wat mogen honden wel en niet eten?
Er zijn veel vragen en misverstanden over wat honden wel of niet mogen eten. Het kan geen kwaad om uwzelf goed te informeren over wat u uw hond wel of niet te eten geeft. Sommige baasjes zweren bij het voeren van rauw vlees, met stukken bot erin, en dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw hond. Soms komen ze bij de dierenarts en is de maag al helemaal beschadigd, geen redden meer aan. Gelukkig komt het lang niet altijd zover, en veel valt te voorkomen door de volgende adviezen in acht te nemen.
Een hond is van nature een vleeseter en haar spijsverteringsstelsel is bijna identiek is aan dat van wilde honden en wolven. De meeste honden eten echter geregeld ook wel plantaardig voedsel. Echter, als je ze gras ziet eten dan is dit een teken dat er wat mis is.
Waar u ook op moet letten is het gewicht van uw hond. Binnen veel hondenpopulaties is obesitas oftewel overgewicht een serieus ernstig gezondheidsprobleem. Dit valt te verklaren door een te hoge energieopname ten opzichte van te weining activiteit. Maar ook omdat mensen hun honden verwennen, met bijvoorbeeld iets te eten van de eigen voeding. Wees hier voorzichtig mee want dit kan in de ergste gevallen leiden tot de dood van een hond.
Wat mag een hond zeker niet eten?
- Chocolade (ivm kans op hartstilstand)
- Rauw varkensvlees (ivm kans op hondsdolheid)
- Druiven, rozijnen (schadelijk voor de nieren)
- Advocado (vergiftiging)
- Macademianoten (vergiftiging)
- Rauwe aardappelen (vergiftiging)
- Ui, Prei, Bieslook, Asperges, Knoflook (bloedarmoede)
- Alchohol (zéér slecht voor de lever, kan tot een coma leiden)
- Gekookte botten (die splinteren in de maag en zijn héél gevaarlijk voor de hond)
Waarom mag een hond deze voeding niet eten?
Een van de gevaarlijkste soorten eten voor een hond is chocolade. En dan vooral pure chocolade of cacao. In cacao zit de stof theobromine. Deze stof kan bij honden leiden tot een onregelmatige of sneller hartslag, en in het ergste geval tot een hartstilstand. Het is afhankelijk van het type chocolade en de grote van de hond hoe schadelijk het is. Hoe kleiner de hond, hoe sneller chocolade een probleem is. Heeft je hond chocolade gegeten dan is het sowieso verstandig om de dierenarts te bellen.
Je kunt prima je hond een stukje rauwe kip of rund toewerpen tijdens het snijden, maar nooit varkensvlees! Waarom niet? Varkens kunnen besmet zijn met het Aujeszky virus, ook wel pseudo rabiës genoemd. Rabiës is ook wel bekend onder de naam hondsdolheid, en de symptomen van deze besmetting zijn hiermee vergelijkbaar, vandaar pseudo. Als je hond besmet is geraakt is er geen antistof en de ziekte eindig dan ook dodelijk.
Avocado bevat in de schil en pit de stof persine en dat is giftig voor voor honden. Honden kunnen persine niet afbreken, en dit leidt to sloomheid, benauwdheid, onderhuidse vochtophoping, blauwverkleuring van de slijmvliezen, hoesten, en verminderd uithoudingsvermogen.
Macadamianoten kunnen zeer schadelijk zijn voor je hond. Als je hond ervan gegeten heeft kunnen binnen 12 uur de volgende symptomen optreden: verlammingsverschijnselen aan de achterpoten, braken, lopen alsof hij dronken is, en een hoge lichaamstemperatuur. In de meeste gevallen is de hond na 72 uur weer volledig hersteld.
In de schil van rauwe aardappelen zit solanine. Deze vergiftiging kan leiden tot diarree, misselijkheid, ademnood en krampen.
Honden mag je zeker wel eens een bot geven, bijvoorbeeld een kippennek of eendennek. Kippennekken zijn zacht en makkelijk verteerbaar en dus ideaal om te geven. Pas in een later stadium, wanneer duidelijk is dat de vertering van de kippennekken goed verloopt, kun je andere botten gaan geven. Geef dan bijv. eerst kippenvleugels of kipkarkassen. En dan bijv. eendkarkas. Bouw het langzaam op. Geef echter nooit een gekookt bot, zoals een kippenpootje van de barbeque. Deze veranderen namelijk van structuur en kunnen splinteren en zijn levensgevaarlijk voor uw hond.
Honden voedingsadvies
De meeste hondenvoeding is optimaal afgestemd op de voedingsbehoefte van honden. Je hoeft dit dus ook niet aan te vullen, want dat kan zelf een negatief effect hebben. Zo kan de toevoeging van calcium tot blaasstenen en botafwijkingen leiden. Hoewel de meeste honden kant-en-klare brokken of blikvoer krijgen, zijn er ook zoals gezegd mensen die overgaan op “rauw voer” of “BARF”. De basis bestaat uit rauw vlees en botten. Er zitten wel grote verschillen in kwaliteit tussen de verschillende merken hondenvoer; zeker de goedkopere supermarktmerken bevatten vaak relatief veel smaak- en geurstoffen en granen; terwijl de echte premiummerken duurder zijn, maar gezonder voor de hond. In onze webshop zijn verschillende soorten hondenvoeding te koop die mooi in het middensegment zitten. Niet te duur, maar wel van optimale kwaliteit.
Welke voeding voor jouw hond het beste is, is per dier verschillend. We hebben veel ervaring met honden en u kunt ons altijd bellen of mailen voor voedingsadvies. Wij denken dan met u mee in de keuze van de juiste hondenvoeding uit ons assortiment. Want de voedingsbehoefte van elke hond verschilt op basis van activiteit, ras, de leeftijd en de omgevingstemperatuur (zit de hond veel binnen of juist buiten in het hondenhok).